13 November, 2005

Renytterfilé (In Swedish)

Jaha, så var det fredag och jag och min fru tänkte att här ska det göras lite mysigt. Vi hade fått Delicard av min mor, bror, syster och hennes snubbe i bröllopspresent. Så Hummer tänkte vi det blir ju perfa! Så vi beställde bl a en hummer att levereras på fredagen… Den dök mycket riktigt upp på fredagen. Bara ett litet problem, den var fryst! Det hade vi inte riktigt räknat med. Så min kära fru tappade lusten och sa vi tar en pizza då… I helv… tänkte jag.

Så in på ICA BEA på vägen hem med ett svagt minne om att de nu förtiden faktiskt brukar hålla ett mindre sortiment viltkött. Jag rotade runt ett tag och hittade nåt som passade utmärkt, Renytterfilé. Och så här gick det till när jag gjorde den.

Timjanpotatis Ca 0,7 kg mandelpotatis Timjan (torkad på burk funkar fint) Flingsalt Smör Olja

Renytterfilén 1 kruka Färsk rosmarin 5-7 klyftor vitlök 1 st renytterfile Smör Olja Flingsalt Vitpeppar

Sås Svart trumpetsvamp Viltfond (köpt på östermalms saluhall) Grädde Smör

Börja med att lägga en rejäl klick smör i en stekpanna och häll på lite olja. Skala vitlöksklyftorna och lägg i dem och plocka sedan rosmarinen från kvistarna och lägg i pannan. Sätt pannan på rätt svag värme så att det står och bryner under en en längre tid, vi ska ju göra i ordning allt annat också under tiden. Rör om lite då och då så det inte bränns

RosmarinInPan.gif

Tag sedan mandelpotatisen och skölj den i vatten och dela i halvor. Plocka fram en plåt och i med lite smör och olja. Lägg sedan i potatishalvorna och strö över flingsalt och rejält med timjan. Kasta in i mitten av ugnen på 225°C i ca 25 min. Rör runt lite bland potatisen då och då.

Nu till renytterfilén, börja med att bryna den snabbt i panna och lägg den sedan i en ugnsplåt. Krydda med salt och peppar. Kör in en kötttermometer så att den hamnar med spetsen på tjockaste stället. Häll över vitlöks-rosmarin-geggan.

När potatisen börjar bli färdig så dra ner ugnen till 125°C och låt den stå öppen ett tag så att temperaturen verkligen går ner till det. Skicka sedan in renytterfilén (potatisen kan stå kvar längst ner i ugnen under tiden om bara har en ugn som jag).

BothInOwen.gif

Baka sedan filén på 125°C tills den når en temperatur på 58°C. Detta går rätt snabbt. Plocka ur den och linda in den i folie. Då kommer den fortsätta klättra lite i temp. Jag lät min ligga i ca 5 min (då nådde den 62°C)

Sen är det bara att peta bort rosmarin-joxet och tranchera genom att skära snett och snyggt. Transhering.gif

Vad gäller såsen så får vi vänta tills min fru börjar blogga med att få ett lite mer utförligt recept på den. Alltså, gå på känsla, kolla upp ett recept på nätet eller fråga på någon saluhall. För hon kommer nog inte blogga på några år än… Sjuk mört och gott!


Tags: