27 October, 2005

Vildand (In swedish)

Jaha, i helgen hade man svärföräldrarna på besök och det skulle ställas till med lite fin middag på lördagen. Så vi begav oss i samlad trupp till östermalms saluhall för att köpa oss något smarrig. Min frus föräldrar var inne lite på oxfilé spåret, men jag tyckte de skulle prova något nytt. Så jag tog kommandot och inhandlade några vildänder och en stycke viltfond.

Hur tillagar man då en vildand? Mycket enkelt, gnid in den med salt och peppar. In i ugnen på 250 grader i ca 25 min. Viola! Bör tilläggas att dessa fåglar ätes med fördel lite blodga, inga kamfylobakter där inte.

Till detta kokade vi ihop en liten sås på svart trumpetsvamp, viltfond, grädde, majsena redning och salt/peppar. Lite basmat behöver man också och där fick det bli en potatispuré på mandelpotatis (man kan med fördel ha i några droppar tryffelolja).

Så alles klart. Ut ur ugnen, klyv änderna och vil man göra det hela lite piffig så skär loss bröstmuskeln så nära benen du kan och skär den i skivor fast inte hela vägen och pressa ut den lite som en solfjäder. Om du kommer ihåg den där gamla reklamen med avokadon som någon gjorde så med. Skär sedan loss låret i leden och ställ det på högkant lutande mot bröstköttet.


Tags: ,